Print Friendly, PDF & Email

16.11.2017 r. uczniowie klas weterynaryjnych, uczestniczyli w warsztatach dotyczących żywienia psów, które poprowadziła doktorantka SGGW, Karolina Hołda.

Główne tematy dotyczyły obliczania kaloryczności karm dla psów oraz szacowania zapotrzebowania na energię. Młodzież uczyła się właściwie dopasowywać dietę oraz łączyć karmy suche i mokre w żywieniu psów. Znając, bowiem wartość energetyczną produktu, można także precyzyjnie porównać zawartość składników odżywczych między różnymi rodzajami karm. Po odbytym szkoleniu, wszyscy uczestnicy dostali certyfikaty.

Program warsztatów obejmował następujące zagadnienia:
• Najważniejsze informacje o składnikach pokarmowych.
• Zapotrzebowanie psów na wodę, białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.
• Rodzaje energii pochodzącej z pokarmu. Bilans energetyczny organizmu.
• Czynniki wpływające na potrzeby energetyczne psów.
• Określanie idealnej masy ciała psa, na podstawie Body Condition Score.
• Obliczanie zawartości suchej masy oraz ilości węglowodanów na podstawie etykiety produktu. Obliczanie kaloryczności karm gotowych.
• Porównywanie poziomu składników odżywczych między produktami.
• Obliczanie dziennego zapotrzebowania na energię metaboliczną dla psów w różnych stanach fizjologicznych. Między innymi: otyłych, rosnących, pracujących, w stanach krytycznych czy suk w okresie reprodukcji.
• Czynniki wpływające na wielkość dawki pokarmowej.

Serdecznie dziękujemy za dawkę wspaniałej wiedzy oraz miłą atmosferę oraz koncentrację na zajęciach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *